Kynuté těsto,buchty,koláče
Kynuté těsto
Do mísy asi ¼ litra vlažného sojového mléka(ze sušeného), čtvereček kvasnic, nechat vykynout. Přidat špetku soli, sladěnku(od oka), asi 1 dcl rostl. kvalitního oleje. Pak celozr. špaldovou mouku a vypracovat těsto. Na táč raději řidší, na buchty musí být tužší-víc mouky.
Táč:
Na vymaštěný plech dát tenkou vrstvu těsta, na to ovoce a posypku
Posypka: trochu mišutky, třeba i kokosu, trochu másla provamel(nebo rostl.olej, sladěnka nebo javor.sirup) a spracovat rukama.
Posypku dát až při dopékání, jinak se připeče.
Péct při asi 230-240 st.
Buchty:
plnit marmeládou bez cukru
Jablkové pyté:
Utřít v míse 30 dkg palm.tuku(nebo ceres,100%rostl.tuk)
a 6 lžíc kuk.sladěnky(nebo jiné, popř. javorový sirup)
přidat 60 dkg celozrn.špaldové mouky, špetka soli, citr.kůra, 1 lžička jabl. octa a ½ prášku do pečiva bez fosfátů.
Vše smíchat dohromady, vznikne tuhé těsto.
1 díl dát na pečící papír na plech (namačkat rukou). Na to nastrouhat jablka s rozinkami, ořechy, suš. ovoce, skořici,… a přikrýt druhou plackou nebo těsto nastrouhat.
Péct při asi 210-220 st. než to dostane barvu.
Lívanečky s jablky:
Celozrn.mouku smícháme s trochou soj.mléka, vajahitem, přidáme ovesné vločky a trošku prášku do pečiva a pár zrníček soli. Necháme chvíli odstát. Mezitím pokrájíme jablka na tenké plátky. Smažíme v lívanečníku nebo na pánvi. Lžící tvoříme placky a na to poklademe jablka. Smažíme po obou stranách. Posypeme skořicí.