Kynuté těsto,buchty,koláče

Kynuté těsto

Do mísy asi ¼ litra vlažného sojového mléka(ze sušeného), čtvereček kvasnic, nechat vykynout. Přidat špetku soli, sladěnku(od oka), asi 1 dcl rostl. kvalitního oleje. Pak celozr. špaldovou mouku a vypracovat těsto. Na táč raději řidší, na buchty musí být tužší-víc mouky.

Táč:

Na vymaštěný plech dát tenkou vrstvu těsta, na to ovoce a posypku

Posypka: trochu mišutky, třeba i kokosu, trochu másla provamel(nebo rostl.olej, sladěnka nebo javor.sirup) a spracovat rukama.

Posypku dát až při dopékání, jinak se připeče.

Péct při asi 230-240 st.

Buchty:

plnit marmeládou bez cukru

 

 

Jablkové pyté:

Utřít v míse 30 dkg palm.tuku(nebo ceres,100%rostl.tuk)

a 6 lžíc kuk.sladěnky(nebo jiné, popř. javorový sirup)

přidat 60 dkg celozrn.špaldové mouky, špetka soli, citr.kůra, 1 lžička jabl. octa a ½ prášku do pečiva bez fosfátů.

Vše smíchat dohromady, vznikne tuhé těsto.

1 díl dát na pečící papír na plech (namačkat rukou). Na to nastrouhat jablka s rozinkami, ořechy, suš. ovoce, skořici,… a přikrýt druhou plackou nebo těsto nastrouhat.

Péct při  asi 210-220 st. než to dostane barvu.

 

Lívanečky s jablky:

 

Celozrn.mouku smícháme s trochou soj.mléka, vajahitem, přidáme ovesné vločky a trošku prášku do pečiva a pár zrníček soli. Necháme chvíli odstát. Mezitím pokrájíme jablka na tenké plátky. Smažíme v lívanečníku nebo na pánvi. Lžící tvoříme placky a na to poklademe jablka. Smažíme po obou stranách. Posypeme skořicí.