Menu 2

Plněné jáhlové knedle a moravské zelí

 

Knedlíky: Jáhly několikrát důkladně propereme ve studené vodě. Zalijeme dostatečně vodou,osolíme a vaříme asi 30 min až voda vyvře. Do teplých jahel přidáme špaldovou celozrnnou mouku hrubou(asi ¼ z celkového množství jahel) , zamícháme a necháme aspoň 30-40 minut kvasit. Těsto zřídne. Pak přidáme tolik mouky, aby vzniklo tuhé knedlíkové těsto.

Směs na naplnění: Na oleji osmahnem cibulku, přidáme nastrouhaný rostl.salám(nebo klaso, robi,..). Ochutíme třeba hořčicí a sojovkou, osolíme.

 

Knedlíky plníme směsí, zavřeme a vhodíme do vroucí vody. Vaříme dle potřeby.Ještě teplé potřeme rostlinným sádlem(Pradědova pochoutka).

 

 

Zelí: Na oleji dusíme 3-4 velké cibule, přidáme pokrájené hlávkové zelí, osolíme, trochu kmínu, podlijeme vodou a dusíme. Těsně před dovařením přidáme trochu kysaného zelí. Dohustíme moukou nebo mišutkou. Dochutíme umeoctem, jablečným koncentrátem.

 

Zelenina: Vařená mrkev a brokolice

 

Zákusek: Trojbarevné řezy s tofu sýrem

 

Těsto: 15 dkg palmového tuku utřít se sladěnkou(aspoň 4 lžíce) nebo s javor.sirupem(1 dcl). Přidat citr. kůru, lžičku jablečného octa a trochu vody. Smíchat s 30 dkg špaldové hladké mouky a půl kypřícího prášku bez fosfátů. Vypracujem rukou tuhé těsto.(Dle potřeby přidat mouku). Rozprostřeme rukou na pečící papír na plech.

Náplň: 2 bílé tofu rozmixujem, osladíme javor.sirupem, přidáme citr. šťávu, malinko soli a rozinky. Náplň dáme na těsto.

Pečeme na max.220 st.

Upečené posypeme vanilk. cukrem light a dáme tenkou vrstvu polevy.

Poleva: Kousek palmového tuku a 2 lžíce karobové pomazánky(nutely) rozpustíme.Polevou polijeme koláč a posypeme kokosem.